2017 m. rugsėjo 2 d. Smiltynės Jachtklube vyks S. Marcinkevičiaus regata.

2017-08-31

„Kapitono Stasio Marcinkevičiaus atminimo taurė“ – tradicinė rugsėjo mėnesio pradžioje vykstanti jūrinių jachtų regata Kuršių mariose ir Baltijos jūroje.

Šioje regatoje paprastai varžosi apie 20 jachtų kurių įguloms teka įveikti maždaug 40 jūrmylių atstumą ne tik Kuršių mariose, bet ir Baltijos jūroje.

Pirmųjų S. Marcinkevičiui atminti skirtų regatų distancija būdavo ilgesnė: jachtos startavusios Klaipėdos uoste, aplenkdamos Klaipėdos priėmimo boją turėdavo pasiekti Irbeno sąsiaurį, tuomet apiplaukusios Rusijos Federacijai priklausantį naftos gręžinį D-6 finišuodavo Klaipėdoje.

Pastarosiose regatose distancija tapo trumpesnė. Jachtos startavusios Klaipėdos uoste iš pradžių aplenkia pirmąjį ženklą jūroje Klaipėdos uosto priėmimo boją, tuomet pasuka Būtingės link ir apsisukusios ties naftos terminalu, vėl aplenkdamos uosto priėmimo boją grįžta į jachtklubą.

Kapitono Stasio Marcinkevičiaus (1918-1993) atminimo taurės regata yra tradicinė ir rengiama kasmet. Šis buriuotojas pagerbiamas už pastangas, kuriomis buvo pradėta rengti Lietuvos jūrų laivininkystės sporto klubo kreiserinių jachtų regata. Jos nugalėtojams S. Marcinkevičius buvo įsteigęs ir savo asmeninį prizą.

Nors ši regata seniau vadindavosi „Lietuvos TSR jūreivių sporto tarybos taurė“ šias jachtų varžybas jau tada buriuotojai vadindavo Marcinkevičiaus regata. Lietuvai tapus nepriklausoma valstybe, pagerbiant seno jūrininko ir buriavimo veterano atminimą, regatos pavadinimas „Kapitono Stasio Marcinkevičiaus atminimo taurė“ buvo įteisintas oficialiai.

Smiltynės Jachtklube S. Marcinkevičiaus regata rengiama antrą kartą.